środa, 5 stycznia 2011

Pasztet Cielęcy

Składniki:
500g cielęciny
400g wędzonej polędwicy sopockiej
100ml. białego wytrawnego wina
1 cebula
1 jajko
1 pęczek zielonej pietruszki

Przyprawy:
sól
pieprz
tymianek
bazylia

Sposób przyrządzania:

1. Cielęcinę opłukać, pokroić w kostkę i zemleć.
2. Polędwicę pokroić w paski
3. Cebulę obrać, posiekać w sdrobną kostkę.
4. Pietruszkę opłukać, posiekać.
5. Cebule, pietruszkę, tymianek i bazylię dokładnie wymieszać.
6. Cielęcinę doprawić, dodać wino i dokładnie wymieszać z roztrzepanym jajkiem
7. Część cielęciny ułożyć w blaszce o wym. 12x30cm., następnie ułożyć polędwicę, posypać cebulą z przyprawami, przykryć mięsem, czynność powtórzyć dwukrotnie.
8. Piec w temp. 180stopni Cokoło 1,5 godziny.
9. Ochłodzony pasztet wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz