Składniki:
6 udek z kurczaka
150g sloniny
150 ml. białego, wytrawnego wina
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
5 średnich pomidorów
1/2 papryczki chilii
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
Sposób przyrządzania:
1. Oliwę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i papryką w proszku wymieszać. Natrzeć udka, włożyć na 2 godziny do lodówki.
2. Paprykę, pomidory i obraną cebulę pokroić w grube kwadraty.
3. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 20 min. w temp. 180 stopni C
4. Słonine pokroic w drobną kostkę
5. Do wina wcisnąć czosnek
6. Wyjąć naczynie żaroodporne z udkami, dodać pokrojone warzywa, zalać winem i posypać słoniną.
7. Piec 15-20 min. w temp. 180 stopni C.
http://ASFOREX.fscstore.com
http://ASFOREX.zeekler.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz