Składniki:
800 g. szynki bez kości
1 puszka ananasa (580g.)
100ml białego, wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Przyprawy;
sól, pieprz biały, majeranek
Sposób przyrządzenia ananasowej pieczeni:
1. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
Skropić sokiem z cytryny, wstawić na 2 godz. do lodówki.
2. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie piec w piekarniku ok. 80-90 min. w temp. 180-200 stopi C, podlewając winem i sokiem z ananasów.
3. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć i pokroić w plastry.
4. Sos z pieczenia przecedzić. Dodać resztę soku z ananasa, zaciągnąć zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Dodać część pokrojonych plastrów ananasa, przegotować. Dodać masło.
5. Plastry mięsa podawać z sosem.
6. Udekorować pozostałymi plastrami ananasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz