sobota, 1 stycznia 2011

Babka Drożdżowa

Składniki:

1kg mąki
szczypta soli
1/2 l mleka
10 dag drożdży
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
7 żółtek
4 białka
1/2 kieliszka spirytusu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła

Przygotowanie:

Zrób rozczyn : przesiej mąkę, odgrzej mleko. Kiedy sie przygrzeje , wsyp do niego czubatą łyżkę mąki i płaską łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek,ostudż.Dodaj drożdże, ponownie wymieszaj i zostaw do wyrośniecia. Wyrośniety rozczyn dodaj do pozostałej mąki. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, żółtka i spirytus. Do miski z mąką wsypujemy proszek do pieczenia i  wkładamy miękie masło. Połącz zawartość obu misek wyrób ciasto-tak długo, aż będzie odchodzić od miski. Pozostaw do wyrośniecia jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnieciu przełóż ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem  i piecz 50-60 minut w temperaturze 100 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu można babkę polać lukrem lub posypać cukrem pusrem.    
                                                                                                                                                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz