Składniki:
700g. szynki bez kości
6 łyżek sosu sojowego
100 ml. białego, wytrawnego wina
150 ml. bulionu
10 g. migdałów
1 czerwona cebula
po 50 g. marchewki , selera i pora.
1 łyżka masła
Przyprawy:
sól, pieprz, oregano.
Sposób przyrządzenia wieprzowiny:
1. Mięso natrzeć przyprawami, polać sosem i odstawić na 2 godz. do lodówki.
2. Warzywa oczyścić. Cebulę pokroić w plastry, a pozostałe warzywa w słupki.
3. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i podsmażyć na maśle do zrumienienia.
4. Mięso piec około 60/70 min. w temp. 200-220 stopni C. polewając bulionem i winem,. Dodać warzywa oraz migdały i piec pod przykryciem jeszcze około 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz