wtorek, 4 stycznia 2011

Wieprzowina Orientalna

Składniki:
700g. szynki bez kości
6 łyżek sosu sojowego
100 ml. białego, wytrawnego wina
150 ml. bulionu
10 g. migdałów
1 czerwona cebula
po 50 g. marchewki , selera  i pora.
1 łyżka masła

Przyprawy:
sól, pieprz, oregano.


Sposób przyrządzenia wieprzowiny:

1. Mięso natrzeć przyprawami, polać sosem i odstawić na 2 godz. do lodówki.
2. Warzywa oczyścić. Cebulę pokroić w plastry, a pozostałe warzywa w słupki.
3. Migdały sparzyć, obrać  ze skórki i podsmażyć na maśle do zrumienienia.
4. Mięso piec  około 60/70 min. w temp. 200-220 stopni C. polewając bulionem i winem,. Dodać warzywa  oraz migdały i piec  pod  przykryciem  jeszcze  około  30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz