piątek, 7 stycznia 2011

Galretka z Kurczakiem

Składniki:
30 dag. mięsa z piersi kurczaka
1 puszka zielonego groszku
1 puszka kukurydzy
1/2 pęczka włoszczyzny
4 liście sałaty
1 łyżka żelatyny
sól,pieprz

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę oczyścić, umyć, zalać litrem wody, włożyć mięso, ugotować, wywar przecedzić.
2. Do wywaru dodać żelatynę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce
3. Na dnie podłużnej formy położyć plasterki ugotowanej marchewki, wsypać osączony groszek, ułożyć pokrojone w kostkę mięso, zalać połową galaretki, ostudzić
4, Kukurydzę osączyć z zalewy, wysypać na mięso, zalać pozostałą tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.
5. Galaretkę wyjąć z formy, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, pokroić i udekorować kawałkami marchewki.
6. Podawać galaretkę z kawałkiem cytryny lub octem winnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz