niedziela, 2 stycznia 2011

Rolada z masą orzechową

Skladniki na roladę:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki zmielonych orzechów
4 jajka
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa orzechowa:
1 szklanka cukru pudru
200g.margaryny
150g.zmielonych orzechów włoskich
200ml.mleka

Ponadto:
tłuszcz do blaszki
papier do pieczenia

Sposób przyrządzenia rolady z masą orzechową:

Ciasto:
1. Białka ubić na sztywną pianę.Wsypać cukier,ubić.
2. Dodawać po jednym żółtku,ubijać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem i orzechami, dodać do jajek.
4. Wsypać cukier waniliowy,wymieszać.
5. Ciasto wlać na wysmarowaną tłuszczem,wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x40cm.
6. Piec 25 -30 min. w temp. 170 stopni C.

Masa orzechowa:
1. Mleko zagotować,zalać orzechy,ostudzić.
2. Margarynę utrzeć z cukrem.Dodawać po łyżce orzechów ,ucierać.

Rolada z masą orzechową:
1. Upieczone ciasto wyłożyć na sciereczkę,zawinąć,ostudzić.
2. Roladę ostrożnie rozwinąć,posmarować częścią masy, zrolować,schłodzić.
3. Posmarować pozostałą masą i dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz