Składniki:
750g śliwek
Na ciasto:
200g masła
8 jajek
300g cukru
350g mąki
1/2 op. proszku do pieczenia
100g śmietany
Ponadto:
tłuszcz na blachę
Na kruszonke:
250g masła
250g cukru
750g. mąki
350g orzechów laskowych w płatkach
Sposób przyrządzania:
1. Umyte śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki.
2. Masło zostawić w temp. pokojowej żeby zrobiło się miękkie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, powoli połączyć z masą. Na końcu wymieszać ze śmietaną.
3. Ciasto ułożyć na natłuszczonej blaszce. Na nim rozłożyć przygotowane śliwki. POiec 15 do 20 min. w temp. 200 stopni C, żeby ciasto miało jednolity kolor.
4. Przygotować kruszonkę. Masło, cukier, mąkę i orzechy zagotować ciągle mieszając. Rozłożyc na podpieczonym cieście, piec dalej w tej samej temp. około 15min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz