środa, 5 stycznia 2011

Pasztet Mięsny z Pieczarkami

Składniki:
700g  mięsa wieprzowego
200g słoniny
150g średnich pieczarek
3 jajka
1 bułka
1 cebula
2 ząbki czosnku

Przyprawy:
sól
pieprz
tymianek

Ponadto:
folia aluminiowa

Sposób przyrządzania:

1. Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć
2. Cebulę obrać, pokroić w cząstki, wymieszać ze sloniną.
3. Dodać pokrojone mięso i roztarty czosnek. Posolić, dusić do miękkości.
4. Bułkę pokroić w grubą kostkę i dodać pod koniec duszenia.
5. Masę ostudzić, zemleć.
6. Dodać jajka, przyprawy i wymieszać.
7. Masę przełożyć do formy o wym. 12x30cm. W środku ułożyć oczyszczone pieczarki.
8. Piec w kąpieli wodnej (tzn. blaszkę z pasztetem przykryć folią aluminiową i wstawić do większej blaszki z wodą ) w  temp. 180 stopni C  przez1,5 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz