środa, 5 stycznia 2011

Keks Makowy

Składniki:

Ciasto:
1i 1/2 szklanki mąki przennej
2/3 szklanki maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki rodzynków
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki posiekanych orzechów
4-5 kropli olejku migdałowego
4 jajka
100ml. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:
3 łyzki margaryny
3 łyzki cukru
3 łyżki mleka
20g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao

Ponadto:
tłuszcz do posmarowania blaszki

Sposób przrządzania:

Ciasto:
1. Odzielić białka od  żółtek
2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę
3. Dodać po jednym żółtku i ubijać
4. Wlać olej, ubijając
5. Mąkę wymieszać z makiem, bakaliami, proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitej masy i wymieszać.
6. Dodać olejek, wymieszać
7. Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 30x10 cm., wstawić do nagrzanego piekernika i piec w temp. 170-180 stopni C przez  35-40 min.
8. Ostudzony keks wyłożyć z blaszki.
9. Polać przestudzona polewą i dowolnie udekorować.

Polewa czekoladowa:
1. Wszystkie sladniki gotować przez 3 min. ciągle mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz