wtorek, 4 stycznia 2011

Zapiekanka Grzybowa

Składniki na zapiekankę:

700g. prawdziwków
60g. masła
4 jajka
1 białko
30g. cebuli
sos beszamelowy

Przyprawy:
pieprz, sól , gałka muszkatołowa

Przepis na sos beszamelowy:

2 szklanki mleka
50g. masła
50g. mąki
Przyprawy:
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Masło roztopić, wolno dodawać mąkę. Gdy mąka "nabierze koloru"  wlewać powoli ciepłe mleko, cały   czas mieszając.
2. Przyprawić i gotować jeszcze przez  20 min, nie przestając mieszać.

Sposób przyrządzenia zapiekanki:
1. Grzyby oczyścić, sciągnąć skórkę z kapeluszy.
2. 50g. masła rozpuścić, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć i dodać cienko pokrojone grzyby.
3. Smażyć przez 9-10 min., następnie dodać sos beszamelowy i smażyć jeszcze przez 5 min., ciągle mieszając.
4. Zdjąć garnek z ognia, dodać  jajka oraz białko ubite na sztywną pianę.
5. Całość przełożyć do wysmarowanego masłem rondla o średnicy ok. 20cm.
6. Piec w temp. 180 stopni C. przez około 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz