środa, 5 stycznia 2011

Pasztet z Kurczaka w Cieście

Składniki:

Ciasto:
200g mąki przennej
80 ml. wody
40g masła
40g smalcu
1 łyżeczka soli

Farsz:
2 piersi z kurczaka (ok.350g)
200g chudej wieprzowiny
150g gotowanej szynki wieprzowej
2 jajka

Przyprawy:
suszony tymianek i bazylia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Ponadto:
3 jajka
tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:

Ciasto:

1. Mąkę przesiać przez  sito, dodać sól, tłuszcz i dokładnie posiekać.
2. Wlać wodę, wyrobic  ciasto (jeśli jest zbyt suche dodać jeszcze wodę), podzielić na dwie części i schłodzić.

Farsz:

1. Wieprzowinę i jedną pierś opłukać, oczyścić i zemleć.
2. Drugą pierś i szynkę opłukać, pokroić w kostkę.
3. Jajka roztrzepać i połączyć z mięsem. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.

Pasztet:

1. 2 jajka ugotować na twardo.
2  Jedną część ciasta rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Ciasto nawinąć na wałek, przenieść na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i dokładnie ułożyć na ściankach.
3.  Do blaszki włożyć połowę farszu, połówki jajka, a następnie pozostałe nadzienie.
4.  Pozostała część ciasta rozwałkować na placek o grubości 5mm. i przykryć farsz.
5.  Udekorować ciastem, posmarować roztrzepanym jajkiem.
6.  Piec w temp. około 200 stopni C przez  1 godzinę, nastepnie obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 30 min.

http://ASFOREX.fscstore.com

http://ASFOREX.zeekler.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz