Składniki:
Ciasto:
200g mąki przennej
80 ml. wody
40g masła
40g smalcu
1 łyżeczka soli
Farsz:
2 piersi z kurczaka (ok.350g)
200g chudej wieprzowiny
150g gotowanej szynki wieprzowej
2 jajka
Przyprawy:
suszony tymianek i bazylia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Ponadto:
3 jajka
tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przyrządzania:
Ciasto:
1. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, tłuszcz i dokładnie posiekać.
2. Wlać wodę, wyrobic ciasto (jeśli jest zbyt suche dodać jeszcze wodę), podzielić na dwie części i schłodzić.
Farsz:
1. Wieprzowinę i jedną pierś opłukać, oczyścić i zemleć.
2. Drugą pierś i szynkę opłukać, pokroić w kostkę.
3. Jajka roztrzepać i połączyć z mięsem. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.
Pasztet:
1. 2 jajka ugotować na twardo.
2 Jedną część ciasta rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Ciasto nawinąć na wałek, przenieść na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i dokładnie ułożyć na ściankach.
3. Do blaszki włożyć połowę farszu, połówki jajka, a następnie pozostałe nadzienie.
4. Pozostała część ciasta rozwałkować na placek o grubości 5mm. i przykryć farsz.
5. Udekorować ciastem, posmarować roztrzepanym jajkiem.
6. Piec w temp. około 200 stopni C przez 1 godzinę, nastepnie obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 30 min.
http://ASFOREX.fscstore.com
http://ASFOREX.zeekler.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz