poniedziałek, 3 stycznia 2011

Kurczak Faszerowany Serem

Składniki na kurczaka faszerowanego serem:

Farsz:
300g. białego sera
2 jajka
1 szalotka
2 łyżki kaparów
2 łyżki mrożonych borówek (mogą by w zalewie)
1 łyżka mąki kukurydzianej.

Ponadto:
1 młody kurczak (ok. 1500 g)
3 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
1 lyżka masła

Przyprawy:
sól
pieprz


Sposób przyrządzania kurczaka faszerowanego serem:

Farsz:
1.Ser zemleć,rozetrzeć z żółtkami, posiekaną szalotką, mąką, pieprzem i solą
2. Dodać ubitą pianę z białek.Wymieszać z odsączonymi kaparami i borówkami.

Kurczak faszerowany:

1. Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć,skropić sokiem. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny.
2. Kurczaka napełnić farszem,zasznurować,obrumienić na rozgrzanym oleju,przełożyć do wysmarowanej masłem brytfanny.
3. Piec około 60 minut w temp. 190 stopni C, smarując kilkakrotnie śmietaną, a następnie wytworzonym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz